Expunerea la aerosolii de clorura de sodiu

EXPUNEREA LA AEROSOLII DE CLORURA DE SODIU

Gheorghe Vasile Moscaliuc*, C.Pascu**
*Spitalul Militar Clinic de Urgente Iasi
** Tehnobionic Buzau

Abstract: Expunerea pacientilor cu afectiuni acute ale cailor respiratorii superioare la aerosolii de clorura de sodiu fin micronizati (1-3µ), cu ajutorul dispozitivului ”SALIN cu masca”.

Cuvinte cheie: IACRS, clorura de sodiu, mucusul respirator

O serie de lucrari stiintifice publicate se refera la studii clinice asupra unor pacienti cu suferinte cronice ale cailor respiratorii si care au fost expusi la aparatul SALIN (4,5).
Reamintim ca acesta realizeaza intr-o incapere obisnuita o atmosfera asemanatoare cu cea din sanatoriile saline (PRAID, TG.OCNA etc.).
Acelasi colectiv de cercetatori de la TEHNOBIONIC BUZAU, condusi de chimist C-TIN PASCU, a realizat un dispozitiv de administrare a cristalelor de NaCl fin micronizate (1-3µ) intr-un debit crescut cu ajutorul mastii de inhalatii. Rezervorul de NaCl, de forma unui cartus filtrant este conectat pe de o parte la o pompa de aer, iar pe de alta parte la masca de inhalatii ce se aplica pacientului.


MATERIAL SI METODA
Am folosit un numar de 6 dispozitive SALIN cu administrare pe masca pentru adulti si 4 pentru copii, furnizate de TEHNOBIONIC BUZAU.
Am selectat doua loturi de pacienti cu diagnosticul de infectie acuta a cailor respiratorii superioare (I.A.C.R.S.). Fiecare pacient a fost selectat astfel incat sa nu sufere de vreo maladie cronica care sa prevaleze asupra accidentului acut actual.
Primul lot, numit S, a fost compus din 45 de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, si 15 copii intre 1 an si 16 ani. Al doilea lot, numit, non S, format din 32 de adulti, cu varste intre 20 si 42 de ani, si 10 copii intre 1,2 si 15 ani.
Cele doua loturi au beneficiat de un tatament standard, clasic al afectiunii si anume:
-OLINTH
-MOVALIS sau TILCOTIL sau NUROFEN
-VIT.”C”
-LORATADINA
-POLIDIN, ALGOCALMIN
-AEROSOLI cu FLUORORINIL
-CLOROCEF la nevoie
-buna si corecta HIDRATARE
In plus fata de lotul non S, lotul S a beneficiat de expunerea la aerosolii de NaCl pe masca de inhalatii. Inhalatiile s-au efectuat timp de 10 zile pentu fiecare pacient, in cate 3 reprize pe zi, fiecare cu o durata de 30 de minute.
Am urmarit o serie de manifestari clinice ale I.A.C.R.S. la cele doua loturi si felul in care acestea au evoluat pe durata tratamentului:
1. CEFALEEA
2. ASTENIA
3. OBSTRUCTIA NAZALA
4. RINOREEA
5. FEBRA
6. TUSEA SI EXPECTORATIA

Studiul a fost efectuat in Clinica ORL a Spitalului Clinic Militar de Urgente Iasi, in perioada aprilie-noiembrie 2004.


REZULTATE SI DISCUTII
CEFALEEA ca simptom initial a fost prezenta la toate cazurile din ambele loturi. Sub tratament standard aceasta a fost amendata dupa 48 de ore la ambele loturi (Fig. 1).


FIGURA 1
ASTENIA, prezenta la toate cazurile studiate, a diminuat incepand din a 3-a zi de tratament, disparand dupa 3 zile in cazul lotului non S si dupa 24 de ore la lotul S.


OBSTRUCTIA NAZALA a fost semnificativ diminuata in lotul S, la 24 de ore dupa inceperea tratamentului, in timp ce la lotul non S permeabilizarea foselor nazale a fost realizata dupa aproximativ 5 zile (Fig. 2).


FIGURA 2RINOREEA a suferit modificari calitative semnificative in lotul S, aceasta devenind rapid mucoasa si sero-mucoasa, spre deosebire de non S. In lotul non S rinoreea muco-purulenta s-a mentinut mai mult timp, supunand bolnavul la efort chinuitor pentru eliminarea mucozitatilor nazale. La toti copiii din lotul non S si jumatate dintre adulti am recurs la fluidifierea mucozitatilor nazale cu ajutorul solutiilor saline.
FEBRA a fost decelata la 40% dintre pacientii ambelor loturi si a fost redusa dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului.
TUSEA SI EXPECTORATIA, ca si in cazul rinoreei, a suferit modificari calitative, pozitive la lotul S. Aceasta a devenit umeda, productiva, ceva mai abundenta si cu o consistenta scazuta. Expectoratia usor de eliminat da senzatia de epurare a cailor respiratorii in care patrunde o cantitate sporita de aer. Tipul de tuse chinuitoare s-a mentinut pe tot timpul tratamentului la lotul non S.
De remarcat ca tusea seaca, superficiala, fara referinta bronho-pulmonara, a persistat inca 2-3 saptamani la pacientii din ambele loturi.


DISCUTII SI CONCLUZII
Clorura de sodiu fin micronizata (1-3 µ) este usor aspirata in caile aeriene superioare si inferioare. La acest nivel se dizolva in faza de sol a peliculei de mucus ce tapeteaza epiteliul respirator. De aici, prin efect osmotic local, apa din tesutul interstitial este atrasa catre lumenul cailor respiratorii. In acest mod, edemul inflamator scade iar cantitatea de mucus creste. Acesta devine mai fluid si este mobilizat cu usurinta de catre cilii vibratili ai celulelor epiteliale respiratorii, pentru a fi eliminat la nivelul faringelui si apoi expectorat prin tuse.
Prin acest mecanism simplu NaCl are un efect benefic la nivelul cailor respiratorii, amendand o serie de simptome regasite in afectiunile acute ale aparatului respirator.
Administrarea de NaCl in debit crescut pe masca de inhalatii se dovedeste a fi un bun ajutor in tratamentul I.A.C.R.S.


BIBLIOGRAFIE
1. Dubreuil C., Vautel J.M., Traitement allopathique de la rhinite allergique, J.Fr.O.R.L., vol43, Suppl. Allergol. Clin., 1994, 46-48
2. Lund V., Rapport international de consensus sur le diagnostic et le traitement de la rhinite, Rev. Fr. Allergol., 1995, 35, Sup. Nr.2
3. Sinitchi Georgeta, Actualitati in patologia alergologica, Ed. Dosoftei, Iasi, 1995
4. Gheorghe Vasile Moscaliuc, C.Pascu, Aparatul SALIN – Un adjuvant important in tratamentul alergiilor cailor respiratorii superioare-studiu clinic, Rev. Med. Chir., Soc. Med.Nat. Iasi, 2003, 107, 2, 331-336
5. Gheorghe Vasile Moscaliuc, Roxana Chiruta, C.Pascu, Influenta microclimatului realizat de aparatul SALIN asupra rinopatiei alergice-studiu clinic efectuat pe un lot de 36 de pacienti, Rev. Med. Chir., Soc. Med.Nat. Iasi, 2004, 108, 1, 299-302.

Comentarii

foarte bun.recomand.
- andreeabadiu04@yahoo.com
Am aparatul de trei ani,il folosesc mai ales cind sint racit si sint super multumit de el
- gavrila stefan
Eu am deviatie de sept, rinita cronica si o secretie postnazala aproape permanenta. Iarna trecuta am cumparat aparatul Salin S2, ...
- magico
Foarte bun aparatul! Il folosesc de aprox 6 luni si sunt foarte multumit de el. Ma ajuta sa scap repede ...
- magico
Dpdv medical, aparatul are certe calitati si cred ca intr-adevar merita sa-l ai in casa. Dar, ca orice produs romanesc ...
- magico

Cosul de Cumparaturi

 x 
Coş gol

Accesare ContGo to top